Nieuws
uit de Beehive

Nr. 16 - oktober 2015


De executieve functies

In iedere trainingsdag ontwikkelingsvoorsprong komen de executieve functies ook aan bod. En dat is niet voor niets.
Er is namelijk iets raars aan de hand met deze functies; iedereen heeft ze, zet ze in op ieder moment van de dag en toch zijn ze nauwelijks bekend.
Ik noem er een paar en bedenk even waar je deze voor gebruikt (bijvoorbeeld nu als je deze nieuwsbrief leest);
organiseren, overzicht, ordenen, volgehouden aandacht, emotieregulatie en taakinitiatie.
Als je deze functies niet goed ontwikkelt hebt, wordt het lezen van deze nieuwsbrief erg moeilijk. Maar ook het lezen van je schoolboek, het maken van huiswerk, zorgen voor een warme maaltijd 's avonds......
Onmisbaar dus.
De functies worden langzamerhand ontwikkeld en als je jong volwassen bent is de ontwikkeling voltooid. Maar er zijn kinderen (mensen) die deze functies nauwelijks ontwikkelen; hoogbegaafde kinderen onder andere.
Als je van jongsaf aan de functies niet echt nodig hebt (omdat de gevraagde taken te makkelijk zijn bijvoorbeeld) of dat je zo slim bent dat je andere manieren hebt om er onder uit te komen, dan worden de functies niet gestimuleerd.
Door de trainingen en door informatieavonden breng ik de executieve functies onder de aandacht van de begeleiders en opvoeders van kinderen.
Kennis over de functies en inzicht in de ontwikkeling van onze eigen functies (al dan niet op peil gebracht met lijstjes, agenda's, beloningen in het verschiet).
Doordat je meer weet over de functies heb je er ook meer oog voor en kun je spelenderwijs de functies bij kinderen stimuleren.

Wil je meer weten over de executieve functies? Kijk eens naar dit filmpje en/of schakel mij in voor een Kennis Koffie en Koek of training.

Agenda voor de herfst

Trainingen ontwikkelingsvoorsprong:
7 november trainingsdag Roelofarendsveen
21 november trainingsdag Vught
Ben jij de baas van je brein
Voor Schiedamse kinderen van 9-13 jaar
30 oktober - 11 december
Besloten trainingen/informatie avonden
17 november studieochtend peuterspeelzaal
1 december ouder-en kind avond plusklas
Cleverbee
Mirjam Veldhoven
06 239 791 90
mirjam@cleverbee.nl