Nieuws
uit de Beehive

Nr. 19 - Januari 2016

Slim of hoogbegaafd?

Vaak worden deze 2 begrippen door elkaar gehaald; door ouders, professionals, maar ook door de overheid.

Een hoogbegaafd kind heeft een hoge intelligentie, dat is de overeenkomst met een slim kind. En dat lijkt ook de enige!

Het verschil zit in de persoonskenmerken. Een slim kind heeft minder de neiging naar perfectionisme, heeft minder behoefte aan autonomie, is minder gevoelig en is minder of helemaal niet creatief in het denken.

Toch zijn er nog veel scholen die een definitie hanteren waarin het IQ bepalend is; 130 punten of meer. Maar wat als dat IQ niet meer zichtbaar is, wat als de prestaties niet uitmuntend of zelfs goed te noemen zijn?
Dan word dit kind niet meer gezien, dan moet dit kind worden bijgeschaafd zelfs.

Deze video van Novilo illustreert mooi hoe dit kan ontstaan; blijft een cheetah een cheetah? Oftewel blijft een kind zijn hoogbegaafdheid laten zien?

In dit overzicht zie je mooi de verschillen tussen een slim en hoogbegaafd kind.

Ook dit artikel van J/M ouders geeft meer achtergrond informatie.

Wil je het kind met ontwikkelingsvoorsprong signaleren? Het instrument Zicht op Ontwikkelingsvoorsprong helpt je daarbij; te koop voor 16,50 (excl. verzendkosten)

Trainingsdagen

Om professionals rondom het jonge kind (gastouders, pedagogisch medewerkers) de kennis mee te geven het jonge kind met ontwikkelingsvoorsprong te kunnen zien - en passend te kunnen begeleiden- zijn er de trainingsdagen van Cleverbee.
Tijdens zo'n intensieve dag is er veel te leren over de signalen, de risico's en de uitdagingen van het jonge kind met ontwikkelingsvoorsprong. Naast het delen van kennis staan praktische handvatten om de volgende dag aan de slag te kunnen centraal.

Alle trainingsdagen door het hele land zijn te vinden op facebook
Cleverbee
Mirjam Veldhoven
06 239 791 90
mirjam@cleverbee.nl