Nieuws
uit de Beehive

Nr. 25 - januari 2017

Een autonoom 2017!

Wat gaat de tijd toch snel, op de een of andere manier is het laatste kwartaal voorbij gevlogen. En nu is het jaar 2017 alweer begonnen.

Ik wens jullie allemaal een autonoom 2017. Autonoom willen zijn is een van de kenmerken van kinderen met voorsprong en hoogbegaafden.
En dat merken we in de opvoeding, onderwijs en omgang.

Zelf willen doen, willen weten waarom iets moet, iets moeten levert bijna automatisch de reactie op van het juist niet doen..... Herkenbaar?

Toch is die hang naar autonomie een mooie eigenschap; je leert op jezelf te vertrouwen, zelf na te denken, je geeft ruimte aan anderen. Maar tegelijkertijd zul je als autonoom persoon ook moeten leren dat zaken niet altijd naar je hand te zetten zijn, dat er zaken als deadlines zijn en dat er rekening gehouden moet worden met anderen (andere belangen en inzichten bijvoorbeeld).

In de omgang met het jonge kind (zowel in de opvoeding, als begeleiding) zijn er een aantal tips voor je;

  • jij bakent het kader en het kind kan binnen dat kader zelf kiezen. Deze blog over scrummen thuis inspireerde mij.
  • leer kinderen zelf nadenken over oplossingen voor problemen. Deze poster van Apetrotse kinderen geeft wat handvatten.
  • durf los te laten als ouder, begeleider. Denk na over de ruimte die jij bereid bent te geven aan je kind en is deze ruimte reŽel? Kies je (te) vaak voor efficiŽntie, omdat het dan sneller is, ben je wellicht (over) beschermend?

Ik wens jullie een mooi 2017 met veel autonomie, kennis en samenwerken!

Agenda

Komende periode ben ik de eerste woensdag van de maand te vinden met een kopje koffie bij de Buurtvrouw in Schiedam. Kennis, koffie en koek nieuwe stijl; iedere maand is er een onderwerp dat besproken wordt tijdens de koffie.Bijvoorbeeld uitstelgedrag, mindset, de executieve functies.....
Ook gaat er (bij voldoende belangstelling) weer een groep kinderen te weten komen of zij de Baas van hun Brein zijn door een nieuwe workshopserie (ook in Schiedam).

Wil jij bij jou in de buurt ook een training, workshop, ouderavond, Kennis, Koffie en Koek? Mail of bel me en we maken samen een plan...
(Alle evenementen zijn te vinden op facebook)
Cleverbee
Mirjam Veldhoven
06 239 791 90
mirjam@cleverbee.nl