Nieuws
uit de Beehive

Nr. 31 - December 2017


Vertrouwen daar word je sterker van!

James T Webb is een Amerikaans deskundige op het gebied van hoogbegaafdheid (oprichter van SENG-supporting emotional needs of the gifted). Door hem kwam ik op het spoor van vertrouwen. Hij geeft namelijk aan dat het krijgen van vertrouwen zo ontzettend belangrijk is voor hoogbegaafde kinderen. Ook als is er maar 1 persoon die duidelijk laat blijken vertrouwen in je te hebben, dan kan dit je al een grote boost geven in je zelfvertrouwen en je emotionele ontwikkeling.

Kinderen die een grote behoefte hebben aan autonomie, vragen ook om dit vertrouwen. Vaak gaat dit mis in het onderwijs; daar is immers de verhouding niet gebaseerd op vertrouwen, maar op controle. 'eerst alle werkjes doen, dan weet ik -leerkracht- zeker dat je de stof beheerst' (regelmatig een bron van weerstand tegen de school).
Ieder kind doorloopt fases van 'zelf willen doen' en later in de puberteit zelfs flink boos kunnen worden op jou als ouders. De kinderen met voorsprong laten dit autonome gedrag al zeer jong zien en dat is ook een mooi moment om vertrouwen zichtbaar te laten zijn. Binnen grenzen (die je dan ook uitlegt) laat je je kind los. Dit levert regelmatig commentaar op vanuit de omgeving, maar bedenk je dat je bezig bent met het versterken van het zelfvertrouwen van je kind.

Ook fouten maken hoort bij het krijgen van vertrouwen, daarmee leer je als kind (en als ouder) dat fouten hersteld kunnen worden en dat je er iets van kan leren. Bespreek met elkaar vooraf hoe je eventuele moeilijkheden kunt oplossen.
Zo kreeg ik afgelopen najaar van Symon de vraag of hij alleen Londen in mocht, als hij met me meereisde. Ik ging namelijk snel op en neer om naar de Harry Potter voorstellingen te gaan kijken. We hebben het goed doorgesproken en een aantal voorzorgsmaatregelen genomen en na de lunch ging hij op pad; beetje nerveus en eigenlijk niet goed wetend wat te doen. Ik heb hem laten gaan en hij heeft een prachtige middag gehad in de dubbeldekker, dwars door Londen.
Je kunt je voorstellen wat dit met zijn zelfvertrouwen heeft gedaan....

Vertrouw op je kind, neem vragen serieus, maar ook je eigen twijfels. Bespreek deze met je kind (op een passend niveau) en geniet van het opgroeien naar zelfvertrouwen!

Meer informatie over de organisatie SENG en James T. Webb is te vinden op http://sengifted.org/ .
Hij heeft ook verschillende boeken geschreven.

Ik wens jullie een mooie decembermaand met veel warmte en gezelligheid. Tot volgend jaar.

Groet, Mirjam Veldhoven

Agenda

In het nieuwe jaar geef ik weer een aantal workshops 'spelen met de executieve functies'. Mocht je in jouw buurt ook een workshop willen, ik kom naar je toe als we een groepje deelnemers bij elkaar kunnen krijgen.

Dit kan natuurlijk ook over andere onderwerpen; signaleren van ontwikkelingsvoorsprong, uitdagingen van kinderen met voorsprong, perfectionisme, mindset,.... Samen komen we tot een passend aanbod!

Alle geplande evenementen zijn te vinden op facebook
Cleverbee
Mirjam Veldhoven
06 239 791 90
mirjam@cleverbee.nl