Nieuws
uit de Beehive

Nr. 32- Januari 2018

Peuters met een ontwikkelingsvoorsprong

Allereerst wens ik jullie, lezers van deze nieuwsbrief, een heel goed 2018; met uitdaging, inspiratie en gezondheid!

Vlak voor de start van de vakantie was ik nog op bezoek bij ouders van een peuter met voorsprong en hebben we gesproken over de eigenheid van hun kind en de uitdagingen in de opvoeding.
Wat ook ter sprake kwam was de zoektocht naar een passende plek om ontwikkelingsgelijken te ontmoeten en daarbij begeleiding die oog heeft voor de uitdagingen die deze kinderen tegen kunnen komen.
Zo'n plek is niet makkelijk te vinden. Reguliere peuterspeelzalen en kinderopvang heeft natuurlijk wel mogelijkheden tot ontmoeting, maar als de oudere kinderen vertrekken is het al snel gedaan met de zin. Ook mist er kennis over kinderen met voorsprong; we herkennen wat jullie (ouders) aangeven niet hier, hij/zij heeft het best goed naar de zin hoor, sociaal is er nog best iets te leren (over de voorkeur voor oudere kinderen ipv leeftijdsgenoten), Uitspraken die ouders regelmatig te horen krijgen en ondertussen een kind thuis hebben dat aangeeft niet naar de opvang te willen.
Ik ben benieuwd of de lezers dit herkennen en natuurlijk of zij een aanbod weten of hebben, die wel past bij de behoeften van deze peuters.
Ook hoor ik graag of er professionals zijn, die wel meer willen weten en een aanbod willen ontwikkelen voor deze (kleine, maar zeer behoeftige) groep kinderen.

In het nieuwe jaar ben ik natuurlijk beschikbaar op de (in principe) eerste vrijdag van de maand voor advies en een luisterend oor bij de Buurtvrouw in Schiedam en ik heb weer workshops 'spelen met de de executieve functies' (bij jonge kinderen) georganiseerd. Harderwijk is als eerste aan de beurt (Schiedam en Den Haag volgen later).

Deze workshop bestaat uit een theoretische deel (wat zijn de functies, waarom zo belangrijk en hoe verloopt de ontwikkeling) en een praktische handvatten gedeelte (hoe stimuleer je nu al eigenlijk onbewust en hoe kun je spelenderwijs de functies stimuleren); een workshop die je meer kennis geeft en je bewuster bekwaam maakt! Ik heb de workshop ontwikkeld voor (gast) ouders en pedagogisch medewerkers die jonge kinderen begeleiden, maar ook leerkrachten (groep 1 en 2 zeker) kunnen hun kennis ophalen.

Wie weet kom ik je tegen in de loop van het jaar. Maar mocht je me nodig hebben, mail me dan gerust! Mijn motto blijft; samen honing maken.....

Groet,
Mirjam Veldhoven

Agenda

Workshops executieve functies op 20 januari (Harderwijk ochtend), 8 februari (Schiedam avond), 10 maart (Den Haag ochtend).

Cleverbee is waarschijnlijk ook te ontmoeten op het aankomend Festival van Talent (24 maart) met stichting iQ+

Alle evenementen zijn te vinden op facebook
Cleverbee
Mirjam Veldhoven
06 239 791 90
mirjam@cleverbee.nl