Nieuws
uit de Beehive

Nr. 33 - Februari 2018

Het is niet eerlijk....

Een van de persoonskenmerken die kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong kunnen laten zien, is het grote rechtvaardigheidsgevoel.
Dat kan je soms zien, doordat er een kleine politieagent naast je staat. Eentje die scherp in de gaten houdt of je de regels wel consequent hanteert (die zelfde politieagent trouwens kan regels hartgrondig verfoeien, maar dat is weer de kritische en autonome kant).Maar ook het kind dat in de gaten heeft als er een kind buiten de groep valt, als een kind verdrietig is en het gaat troosten.

Een groot rechtvaardigheidsgevoel is een van de kenmerken uit het Zijnsluik van Tessa Kieboom. Een mooi kenmerk, we kunnen wel wat mensen gebruiken met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Maar het is ook een kenmerk waarbij wij kunnen helpen leren omgaan met dit gevoel.
Rechtvaardig is de wereld namelijk niet en wij kunnen kinderen helpen door te relativeren en te zoeken naar een manier waarop je wel iets kunt doen. Een buur helpen, geld inzamelen voor een goed doel, je speelgoed delen als er een vriendje komt spelen, ....

Het jongetje in dit filmpje is een mooi voorbeeld hoe dit rechtvaardigheidsgevoel zichtbaar kan worden.

Agenda voor maart

In de Week van de Hoogbegaafdheid ben ik aan de slag in het Westland. 14 Maart in de Bibliotheek Westland bij de HB middag voor kinderen en ouders, 15 maart lever ik een bijdrage aan het symposium 'Het hoogbegaafde kind en ik'.
Daarnaast is er een workshop Slimme Peuters op 7 maart in Schiedam en een workshop Spelen met de Executieve Functies in Den Haag op 10 maart.
Er is nog ruimte voor deelnemers en aanmelden kan dus nog.

Alle evenementen zijn te vinden op facebook en in de agenda op de Cleverbee site.
Cleverbee
Mirjam Veldhoven
06 239 791 90
mirjam@cleverbee.nl