Nieuws
uit de Beehive

Nr. 34 - Maart 2018

Spelend leren en het brein stimuleren

Mijn doelgroep, het jonge kind met voorsprong, vind ik een groep die met spelen nog zo ontzettend veel kan leren.
Soms wordt er gedacht dat bij deze kinderen cognitief, schools leren aangeboden moet worden, maar mijn ervaring is een andere.

Ik denk namelijk dat de omgeving inderdaad erg belangrijk is, een omgeving die uitdaagt om uitdagingen aan te gaan, die zich bewust is van deze uitdagingen en die kinderen helpt vaardigheden te oefenen.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan de executieve functies. Deze functies zitten voorin het brein en hebben, net als andere breinfuncties, oefening nodig om stevig te verankeren. En oefenen is geen favoriete bezigheid van kinderen met voorsprong. Daar komt het spelen om de hoek kijken! Want spelen is wel leuk!

Spelen is breed; van samen een boekje lezen tot buiten een spelletje doen en alles er tussenin.De grote truc is weten welke executieve functies er zijn, welke vaardigheden bij een kind extra aandacht kunnen gebruiken en daar je spel en begeleiding op richten.

Een voorbeeld is als een kind oefening kan gebruiken bij de functie impulsregulatie (gedrag onder controle leren houden) je vaker het stopspel met elkaar doet. Als ik stop roep, sta je allemaal STIL! Goed gedaan, goed geluisterd en wat snel gestopt zeg!

Of een oefening in volgehouden aandacht is een verstopspelletje waarbij een voorwerp- een eierwekker bijvoorbeeld- dat geluid maakt, verstopt wordt. Wil je het voorwerp kunnen vinden, dan moet je je aandacht gebruiken (anders hoor je niets). Als je werkt met jonge kinderen of kinderen opvoedt, ben je eigenlijk de hele dag met de executieve functies bezig; alleen niet zo bewust.
In de workshop 'spelen met de executieve functies' deel ik kennis over de executieve functies en gaan we aan de slag met het spelenderwijs stimuleren....Hoeveel functies denk je dat met dit spelen met de ballen gestimuleerd worden?

Meer weten over de workshop 'spelen met de executieve functies? Of over een van de workshops Ontwikkelingsvoorsprong? Neem gerust contact op! Ik organiseer graag iets bij jou in de buurt...

Groet, Mirjam Veldhoven

Agenda

Kijk op de Cleverbee Facebookpagina of de Cleverbee agenda voor de activiteiten in de komende periodeCleverbee
Mirjam Veldhoven
06 239 791 90
mirjam@cleverbee.nl