Nieuws
uit de Beehive

Nr. 35 - Mei 2018

Honger naar kennis

Als we kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong ontmoeten of hoogbegaafde kinderen, dan is de honger naar kennis wel echt iets dat opvalt. Hoe dingen werken, welke dieren er vroeger waren, hoe het komt dat...... Bij volwassenen is dit nog steeds zichtbaar.
Ik heb daar ook last van en de afgelopen periode heb ik nieuwe kennis opgedaan en heb ik ook kennis kunnen delen met professionals en ouders.


Er was vlak voor de meivakantie een mooie lezing van Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx over het omgaan met prestaties (onderpresteren) en de hobbels die we tegen kunnen komen als we presteren. Dit laatste was interessant, de embodio's die ontwikkeld kunnen worden en die presteren tegen kunnen werken. Ook kwam aan de orde hoe er in de sport met talent wordt omgegaan. Met recht een andere kijk op onderpresteren.

Het congres 'de staat van het onderwijs' was interessant. Interessant, omdat weer duidelijk werd dat de inspectie toch ook erg stuurt op de te meten gegevens (en dus niet blij was met al die verschillende eindtoetsen in groep 8 :D ). Maar ook interessant, omdat ik bij een workshop ontdekte dat mijn workshopserie 'Ben jij de baas van je brein?' voor bovenbouwleerlingen in Noord Holland aan VO leerlingen wordt aangeboden en dat wordt aangemoedigd door de Onderwijsinspectie, wel heel veel overeenkomsten met elkaar heeft.

Afgelopen week was er de inspiratielezing Hoogsensitiviteit van Sandra Kleipas; herkenbaar, maar toch ook weer nieuwe dingen gehoord.....

En ik ben op bezoek geweest bij Tine Henzen van de Creatieve Ontdekker. Zij heeft iedere week een groepje peuters waarmee zij de wereld verkent en spannende, interessante activiteiten mee onderneemt en hen de gelegenheid geeft om ontwikkelingsgelijken te ontmoeten! Ook heel inspirerend en wie weet gaat er hier in de regio iets moois voor peuters van de grond komen.

Ik heb ook kennis gedeeld; met een groepje moeders over (hun) kind met ontwikkelingsvoorsprong (veel herkenning bij elkaar en de humor kunnen inzien), bij het symposium van stichting iQ+ met 275 aanwezigen over ontwikkelingsvoorsprong, op het gastouderevent van ViaViela in Delft , bij ouders thuis en via de mail. Ook heerlijk om te doen.

Waar zijn jullie nieuwsgierig naar? Ik ben benieuwd wat er nog meer te leren valt en waar ik jullie blij mee kan maken......... Laat je vraag of suggestie achter op de Cleverbee facebookpagina bij het vaststaande bericht. zo kunnen we elkaar informeren en onze kennishonger een beetje bevredigen.

Groet, Mirjam Veldhoven

Agenda voor juni (zomer)

29 juni - trainingsdag Ontwikkelingsvoorsprong gepland in Middelburg.
22 mei - eerste iQ+ cafe in Naaldwijk met als gast de Dnkrs over mindset.
6 juni en 1 juli - van 9 tot 10 uur Kennis Koffie en Koek bij de Buurtvrouw Schiedam

Na de zomer is er weer volop ruimte om weer trainingen, workshops en lezingen aan te bieden (bij jou in de buurt). Laat me weten als je meer wilt weten over ontwikkelingsvoorsprong, hoogbegaafdheid, executieve functies bij het jonge kind, uitdagende activiteiten, zoeken naar een passende basisschool, mindset, perfectionisme,......

Alle evenementen zijn te vinden op facebook
Cleverbee
Mirjam Veldhoven
06 239 791 90
mirjam@cleverbee.nl