Nieuws
uit de Beehive

Nr. 41 - Juni 2019
   

Samenwerken, verrijkend en soms ingewikkeld

Het thema samenwerken is voor mij nu actueel, ik heb me aangesloten bij de Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong.  Met de Expertgroep kan ik nog meer kennis delen en aandacht genereren voor ontwikkelingsvoorsprong, maar ik kan ook ideeën opdoen, feedback krijgen en mijn vaardigheden inzetten voor mijn collega's. Voor de groep betekent het dat het werkgebied verruimd kan worden (ik zit in het onderste gedeelte van Zuid Holland en kan richting Zeeland en West Brabant bewegen), maar ook dat zij mijn expertise kunnen gebruiken.
We hebben afgesproken dat Cleverbee ook blijft en jullie kunnen gewoon bij mij terecht voor al jullie vragen.
Wil je meer weten wat de Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong doet, kijk dan op hun (onze!) website!

Ik heb ook de krachten gebundeld met Esmeralda Sweeris. We hebben een hele serie workshops ontwikkeld voor alle peutermedewerkers en kleuterleerkrachten over verschillende onderwerpen die dagelijks in groep of klas terugkomen. De serie heet Gevuld naar Huis en start na de zomervakantie in Naaldwijk en Waddinxveen. Mail me als je de flyer wil ontvangen.
.

Samenwerken kan fijn zijn, maar is soms ook ingewikkeld. Voor ons grote mensen, maar ook voor kinderen met ontwikkelingsvoorsprong. Samenwerken moet je leren en wij kunnen kinderen hierbij ondersteunen.
Als je als kind gaat samenwerken met leeftijdsgenoten (niet ontwikkelingsgelijken), kan het zijn dat je elkaar niet 'verstaat'. Jij hebt een andere woordenschat, denkt sneller en hebt een hoog tempo. De kans op misverstanden is dan groot. Als begeleider kun je daarin bemiddelen, uitleggen. Ook het doel van samenwerken is niet altijd duidelijk. Bedenk eerst wat het doel is om uit te kunnen leggen aan de kinderen. 
Dit stappenplan (en vertaal de stappen naar de peuterleeftijd) kan je helpen het onderwerp bespreekbaar te maken met de kinderen.
In het filmpje van Tijl Koenderink over de 7 uitdagingen stipt hij het samenwerken aan vanaf 4:20.

Ik wens jullie een fijne zomer en tot in september!

Zonnige groet, Mirjam

 
 

Leestips voor in je luie zomerstoel

Meer dan intelligent van Tessa Kieboom
De jongen die wilde mislukken van Angela Wals
Werken met begaafde leerlingen in je klas van Anouke Bakx
Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong van  Sam Tomlow (nog niet gelezen maar vanuit antroposofische hoek benaderd)
 
 


  


Cleverbee
Mirjam Veldhoven
06 239 791 90
mirjam@cleverbee.nl